Wat zijn CEA-waarden? (2024)

Vóór het begin van de behandeling (en voor de operatie), bepaalt je arts na een bloedprik je CEA-waarde. Een normale CEA-waarde is kleiner dan 5,0 μg/L, voor rokers wordt een hogere normale waarde gehanteerd. Als die waarde voor de behandeling verhoogd is, zal ze tijdens en na de behandeling opnieuw getest worden. De waarden zakken gewoonlijk tijdens de behandeling (al kan een lichte stijging ook voorkomen), en zijn normaal na de behandeling. Bij controles achteraf worden jouw CEA-waarden opgevolgd om te zien of de kanker is uitgezaaid, zelfs al heb je geen symptomen.

De bedoeling van CEA-opvolging na de operatie is om uitzaaiingen in een vroeg en behandelbaar stadium te ontdekken. Als jouw CEA-waarde verhoogd blijft, zal je arts meer onderzoeken laten uitvoeren. Als er sprake is van een of enkele uitzaaiingen van dikkedarmkanker in de lever of de longen, bekijken de artsen of het mogelijk en zinvol is om ze operatief te verwijderen.

Wat zijn CEA-waarden? (2024)

FAQs

Wat zijn CEA-waarden? ›

CEA is een eiwit dat in het bloed kan voorkomen. Het wordt gemaakt als een ongeboren baby zich ontwikkelt en deze productie stopt voor de geboorte. Met een bloedonderzoek naar CEA-waarde zien we hoeveel van dit eiwit in het bloed zit.

Hoe hoog mag het CEA zijn? ›

Een normale CEA-waarde schommelt tussen 0.5 en 5.0 ug/l. Uw CEA-waarde kan in de loop van de tijd stijgen en dalen. Dit is normaal en betekent niet per se dat uw kanker terug is gekomen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor een stijging van het CEA, zoals een infectie of roken.

Wat is een normale tumormarker? ›

Bloedonderzoek naar CA 125

Daarom heet CA 125 ook wel een tumormarker. De uitslag van het bloedonderzoek is vaak na een paar dagen bekend. Alle vrouwen hebben een beetje CA 125 in hun bloed. Een CA 125-waarde onder de 35 is normaal.

Is CEA-waarde betrouwbaar? ›

CEA is daarom niet betrouwbaar voor het stellen van een diagnose. CEA kan wel een maatstaaf zijn voor de uitgebreidheid van kanker.

Waardoor kunnen tumormarkers stijgen? ›

Veel tumormarkers kunnen ook verhoogd zijn als er geen sprake is van kanker, maar van een andere aandoening of omstandigheid. Voorbeelden zijn CEA bij rokers, bèta-humaan choriogonadotrofine (bHCG) bij marihuanagebruik en cancer antigen 15-3 (CA15-3) bij sarcoïdose en eierstokcysten.

Welke bloedwaarden wijken af bij darmkanker? ›

Onderzoek naar de tumormarker CEA bij darmkanker

CEA is de afkorting van carcino-embryonaal antigeen. CEA is een tumormarker. Gezonde mensen hebben ook CEA in het bloed. Maar als er meer CEA in het bloed zit dan normaal, kan dat door darmkanker of een andere soort kanker komen.

Is de CRP verhoogd bij kanker? ›

CRP heeft waarschijnlijk geen causale relatie met kanker, maar van laag-gradige inflammatie wordt gehypothetiseerd dat het mechanistisch gelinkt is aan kankerontwikkeling door stimulatie van tumorceloverleving en – deling, en stimulatie van metastatische verspreiding [7,8].

Wat beinvloed CEA waarde? ›

Een doorgaande stijging van CEA uitslagen ten opzichte van eerder duiden op een eventuele terugkeer van de tumor. De uitslag kan verder verhoogd zijn bij leverziekten of ontstekingen (ziekte van Crohn) en bij mensen die roken kunnen (licht) verhoogde waarden worden gezien zonder dat er sprake is van een tumor.

Welke bloedwaarden zijn verhoogd bij leverkanker? ›

Bloedonderzoek naar AFP

Bij leverkanker kunnen de kankercellen dit stofje aanmaken en aan het bloed afgeven. Daarom heet AFP ook wel een tumormarker. Alle mensen hebben een beetje AFP in hun bloed. Als er meer AFP in je bloed zit dan normaal, kan dit wijzen op leverkanker.

Wat betekent als de tumormarkers te hoog zijn? ›

De tumormarker zal na een succesvolle behandeling een lagere waarde hebben. Als langere tijd na behandeling de tumormarker weer begint te stijgen, is dat een aanwijzing dat de kanker terugkeert.

Hoe hoog mag CA 15-3 zijn? ›

De referentiewaarden voor CA 15-3 liggen tussen de 0 en 30 kU/L (0-30 U/ml). In het algemeen geldt dat hoe meer CA 15-3 in het bloed wordt gevonden, hoe groter de tumor is of hoe meer kankercellen aanwezig zijn. Het kan ook betekenen dat de patiënt zich in een vergevorderd stadium van de ziekte bevindt.

Hoe zie je kanker in bloedwaarden? ›

De artsen kunnen in je bloed onder andere tumormarkers of tumormerkers meten. Dat zijn stoffen, meestal eiwitten, die je lichaam maakt als reactie op kanker of die door de kanker zelf gemaakt worden. Voorbeelden zijn CEA (bij dikkedarmkanker, maagkanker en pancreaskan*er) en PSA (bij prostaatkanker).

Kan een tumormarker schommelen? ›

Terug naar uw vraag: schommelende markers zijn geen probleem zolang het maar op en nee schommelt en niet 'omhoog schommelt'.

Kan je in je bloed zien of je kanker hebt? ›

Waar vroeger een stukje weefsel van de tumor nodig was om de cellen te analyseren, kan men nu tumordeeltjes in het bloed zien. Daarom spreekt men van een vloeibare biopsie. De vloeibare biopsie detecteert rondzwervend gemuteerd DNA, dat wordt afgegeven in het bloed door kankercellen.

Is darmkanker in het bloed te zien? ›

Wanneer er een verdenking is van dikkedarmkanker wordt er bij u bloed geprikt. In het bloed zijn tumormarkers aanwezig. Een tumormarker is een bepaalde stof die in het bloed voorkomt bij kanker. Het bloedonderzoek wordt niet gebruikt om definitief kanker vast te stellen.

Wat zegt de tumormarker? ›

Een tumormarker is een bepaalde stof die in het bloed voorkomt bij kanker. Er zijn verschillende tumormarkers die bij verschillende soorten kanker in het bloed kunnen voorkomen. Sommige van deze stoffen komen slechts bij één bepaalde kankersoort voor, andere komen bij meerdere kankersoorten voor.

Hoe hoog kan CA 125 zijn? ›

Wat betekent de uitslag? De referentiewaarde voor CA 125 is 35 kU/L (35 U/ml) of kleiner. Een normale waarde van CA 125 kan eierstokkanker niet uitsluiten.

Wat zijn afwijkende bloedwaarden? ›

Nadat het bloed is afgenomen, worden de buisjes met bloed in een laboratorium onderzocht en vergeleken met een aantal standaard bloedwaarden. Dit houdt in dat er gekeken wordt of bestanddelen in je bloed binnen vastgestelde grenzen vallen. Als dit niet zo is, dan spreek je van afwijkende bloedwaarden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6024

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.