Waarom een teambuilding alleen het verschil niet maakt (2024)

De meerwaarde van on-site acties uitgelicht.

Waarom een teambuilding alleen het verschil niet maakt (1)

Sommigen kijken ernaar uit, anderen vinden het vreselijk, maar het hoort er bijna altijd wel bij: de jaarlijkse teambuilding. Samen met je collega’s op stap, samen iets nieuw ontdekken en beleven, opdrachten doen, reflecteren, gezellig gaan eten, banden smeden.

Als bedrijf is het niet altijd gemakkelijk om elke keer weer een originele teambuilding te bedenken waar iedereen iets aan heeft en plezier aan beleeft. Verwachtingen zijn vaak hoog gespannen en de creativiteit van de organisator wordt meer en meer op de proef gesteld. Maar moet je het eigenlijk wel altijd zo ver gaan zoeken?

Waarom een teambuilding alleen het verschil niet maakt (2)

We geven het toe. Het kan absoluut heel leuk zijn om er eens met z’n allen tussenuit te gaan. Andere horizonten dan de dagelijkse werkvloer verkennen, kan zeker en vast inspirerend werken. Maar als je het bouwen aan je team enkel van een teambuilding laat afhangen, dan durven wij toch geen blijvend effect garanderen.

Offsite teambuildings hebben hun waarde, zeker als je mensen eens out-of-the-box wil halen en wil laten denken. Maar wil je duurzaam happiness en connectie brengen in je bedrijf? Dan is er toch meer nodig dan alleen de jaarlijkse teamdag.

Het transfer-probleem van een off-site teambuilding

Een typisch probleem bij veel off-site teambuildings is wat men in de literatuur het “transfer”-probleem [1] noemt. Je werkt aan de teamgeest op locatie, alles loopt daar super, het is uitdagend, collega’s leren elkaar beter kennen, ze werken samen, banden worden aangehaald. Maar dan kom je de volgende dag terug op het werk, en behalve het ophalen van herinneringen aan de koffiemachine, is er in de dagelijkse realiteit eigenlijk weinig veranderd.

Waarom een teambuilding alleen het verschil niet maakt (3)

Hoe dat komt? Omdat wat er gebeurt op de teambuilding, weinig te maken heeft met wat er gebeurt op het werk. Het is moeilijk om die onmiddellijke vertaalslag, die transfer, te maken. Zo is het bijvoorbeeld bewezen dat mensen elkaar letterlijk “aansteken” met emoties. Vrolijke teamleden steken andere teamleden aan in hun vrolijkheid. Gestresseerde teamleden steken helaas ook anderen aan met stress. Men noemt dit “emotionele besmetting” [2].

Bij de meeste teambuildings is er echter een te grote time-lag met de werksituatie om echt van die emotionele “besmetting” te profiteren. Daarbovenop is er vaak ook een te groot verschil tussen de speelse teambuilding-context en de meer serieuze werkcontext zodat het vaak een brug te ver is om iets van die ervaring concreet toe te passen.

Je team enthousiasmeren is evengoed een on-site job

Dus, om te beginnen: je hoeft helemaal niet naar buiten om aan de happiness van teams te werken. Ook on-site moet je er voldoende aandacht aan besteden. Niet in het minst omdat dat eenvoudigweg minder tijd vergt: je hoeft de verplaatsing niet te maken en het hoeft ook helemaal niet lang te duren. Het bedrijf kan operationeel blijven en je verliest amper werktijd.

Naast tijdswinst is er nog een ander belangrijk voordeel aan on-site teamactiviteiten. Het brengt namelijk een onmiddellijke emotionele “besmetting” met zich mee. Medewerkers ervaren plezier op het werk zelf, leggen connectie op de werkvloer en dat vertaalt zich vrijwel onmiddellijk naar de gewone gang van zaken op het werk.

Waarom een teambuilding alleen het verschil niet maakt (4)

Even onder de middag iets leuks doen op het werk, zorgt ervoor dat je na de middag terug met volle goesting aan de slag gaat. Die vrolijke stemming breidt zichzelf vanzelf uit.

Werkplekleren is the new black

Een belangrijke reden waarom werkplekleren (terecht) zo populair aan het worden is, is omdat je leert in de context waarin je het geleerde moet toepassen. Als je bijvoorbeeld op het werk leert hoe je samen met je collega’s uitdagingen kunt aanpakken, dan zal het geleerde gemakkelijker toegepast kunnen worden dan wanneer je een artificieel rollenspel in een andere context doet.

Kortom, on-site acties zorgen voor een sterker leereffect dan een off-site teambuilding. Je bouwt aan het team op de plaats waar het team samenwerkt. Onmiddellijke vertaalslag, onmiddellijk effect, duurzaam effect.

Wil jij je medewerkers een Shot of Happiness geven? Aarzel niet en...

Waarom een teambuilding alleen het verschil niet maakt (5)

[1] Ford, J. K., & Weissbein, D. A. (1997). Transfer of training: An updated review and analysis. Performance improvement quarterly, 10(2), 22-41.

Ford, J. K., Baldwin, T. T., & Prasad, J. (2018). Transfer of training: The known and the unknown. Annual Review of Organizational Psychology and Organizational Behavior, 5, 201-225.

[2] Hatfield, Elaine; Cacioppo, John T.; Rapson, Richard L. (June 1993). "Emotional contagion". Current Directions in Psychological Science. 2 (3): 96–99.

Blog

Tweet this Share via Email Share on Linkedin Share on Facebook

Waarom een teambuilding alleen het verschil niet maakt (2024)

FAQs

Waarom is teambuilding zo belangrijk? ›

Teambuilding helpt het versterken van de banden tussen teamleden. Er zijn meerdere factoren waar teambuilding een positief effect op heeft. Zo werkt teambuilding goed bij het verbeteren van de communicatie. Collega's leren elkaar door middel van teambuilding activiteiten beter kennen.

Wat zijn de voordelen van teambuilding? ›

Teambuildingactiviteiten bieden veel voordelen voor de werkomgeving. Ze versterken de onderlinge band tussen teamleden, bevorderen effectieve communicatie en samenwerking, stimuleren creativiteit en probleemoplossend vermogen, verhogen motivatie en betrokkenheid, en bevorderen leiderschap en talentontwikkeling.

Hoe effectief is teambuilding? ›

Teambuilding activiteiten kunnen bijdragen aan het verbeteren van de prestaties van een team. Door betere communicatie, versterkt vertrouwen, verhoogde motivatie en stimulering van creativiteit, kan een team effectiever werken en uitdagingen beter aangaan. Dit leidt tot betere prestaties en een hogere productiviteit.

Wat is het doel van een teambuilding? ›

Teambuilding is een proces om sterkere banden tussen de leden van een groep te creëren, door verschillende soorten activiteiten en evenementen in te richten. Het einddoel is om van een groep mensen een hecht team te maken.

Wat levert teambuilding op? ›

Teambuilding levert derhalve niet alleen voordelen op voor de organisatie maar ook voor individuen en hun persoonlijke ontwikkeling. Voor teamleden: Teambuilding helpt om (nieuwe) relaties tussen teamleden te versterken, en kan probleemoplossend werken.

Wat is belangrijk bij een team? ›

Een succesvol team bestaat uit teamleden die samen zaken voor elkaar krijgen. Samenwerking is de sleutel tot succes, maar hierbij is het ook belangrijk om het eigen aandeel te dragen. Ieder teamlid draagt zijn of haar eigen deel van de werklast en begrijpt goed waar hij of zij in de bedrijfsvoering past.

Wat is de definitie van een goed team? ›

De 5 eigenschappen van een succesvol team volgens Lencioni
  1. Er is vertrouwen. Vertrouwen vormt de basis voor een goed functionerend team. ...
  2. Het team kan omgaan met conflicten. ...
  3. Hoge betrokkenheid. ...
  4. Teamleden pakken hun verantwoordelijkheid. ...
  5. Aandacht voor resultaat.
Oct 5, 2023

Waarom is vertrouwen belangrijk in een team? ›

In teams met veel vertrouwen:

durven mensen elkaar feedback te geven en conflicten bespreekbaar te maken, belangrijke voorwaarden voor groei; kunnen mensen op elkaar rekenen, zowel voor werkafspraken als persoonlijke steun. Ze helpen elkaar, zoeken samen naar oplossingen en delen kennis en ervaringen.

Hoe creëer je teambuilding? ›

Stimuleer samenwerken aan Resultaat

Stimuleer het werken in tweetallen. Je moet elkaar eerst leren kennen om te weten wat je van elkaar kunt leren. Houd het werk interessant en afwisselend en creëer wederzijds begrip. Laat taken rouleren, laat mensen bij elkaar in de keuken kijken.

Wat zijn de voor en nadelen van teambuilding? ›

De voordelen van teambuilding
  • Het schept vertrouwen. Het zal je misschien verrassen: heel veel werknemers ervaren een gebrek aan vertrouwen op kantoor. ...
  • De communicatie verbetert. ...
  • Een boost voor het teamwerk. ...
  • Doelen stellen. ...
  • Rollen verduidelijken. ...
  • Problemen oplossen. ...
  • Interpersoonlijke relaties.
Jul 13, 2020

Wat versta je onder teambuilding? ›

Onder teambuilding activiteiten verstaan we alle events, sportactiviteiten, bijeenkomsten, workshops, et cetera, die in het teken staan van het verbeteren van een team. Teambuilding activiteiten staan dus los van je dagelijkse werkzaamheden. Het zijn momenten die bewust gewijd worden aan het team proces.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 6085

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.