ASAT | Saltro (2024)

De uitslag geeft aan hoeveel ASAT er in uw bloed aanwezig is. Een stijging kan wijzen op schade aan de lever. De uitslag van ASAT moet altijd beoordeeld worden in combinatie met de uitslagen van andere bepalingen (ALAT, lkalische fosfatase, gammaGT en albumine) om de oorzaak van de leverschade te achterhalen of om de behandeling te vervolgen. ASAT is vooral een marker om de ernst van de leverschade in te schatten. Bij meer schade is ASAT (ruim) hoger dan ALAT.

Een licht verhoogde ASAT waarde (3-5 keer de bovengrens van de referentiewaarden) heeft meestal geen betekenis of kan duiden op alcoholmisbruik of spierschade. Een sterk verhoogde waarde (meer dan 10 keer de bovengrens van de referentiewaarden) wordt bijna altijd veroorzaakt door een acute virale hepatitis infectie. ASAT waarden blijven dan langere tijd (2-6 maanden) verhoogd. Bij chronische hepatitis zijn de waarden minder sterk verhoogd.Bij sommige chronische leverziekten, zoals bij cirrhose, kan ASAT zelfs normaal zijn.

Een lage uitslag komt voor bij zwangerschap.

ASAT | Saltro (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6007

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.